Afghanistanstyrkan

Hemkomna soldater ska få stöd

Svenska soldater utomlands har aldrig varit så utsatta som de varit den senaste tiden i Afghanistan. Det säger Försvarsmakten som därför förberett ett speciellt stödprogram för att ta emot soldaterna som kommer hem nu.

 säger Johan Ström från Luleå som kom hem i tordags, efter 7,5 månad i Afghanistan.

– Det de menar med att vi har varit extra utsatta är väl att det har varit många strider och svåra strider i Afghanistan den senaste tiden.

När Johan Ström inte tjänstgör i Afghanistan jobbar han som löjtnant på spaningsplutonen på I19 i Boden, nu har han några dagar ledigt innan det är dags att åka ner till Stockholm och ta del av försvarets hemkomstpaket.

Det handlar bland annat om gruppsamtal som kommer att följas upp med individuell screening, en psykologintervju som görs för att se om det är någon som behöver extra uppföljning.

– Ingen ska kunna smita igenom om man har problem, så att man får hjälp och stöd. Det blir nog jättebra.

Johan Ström har varit nere i Afghanistan och jobbat tidigare också, och de erfarenheter han har från försvarets stödprogram är bra.

Försvarsmakten säger också att man ska kunna få stöd under flera år om man behöver det. Känner du att du skulle kunna ringa och säga om 1.5 år att du mår dåligt och behöver hjälp?

– Det tror jag inte att jag skulle göra tyvärr, jag tror att jag skulle försöka hantera det själv i första hand.

Sverige har ungefär 450 soldater i Afghanistan, och den senaste tiden har svenskar råkat ut för 43 så kallade händelser. Hälften av händelserna handlar om att svenska soldater stött på hemmagjorda bomber, och 18 gånger har soldater blivit beskjutna.

För bara någon vecka sedan dog en afghansk tolk och två svenska soldater skadades allvarligt när de körde på en bomb.

- Jag var där, och jag måste säga att allt sköttes väldigt bra där på plats, säger Johan Ström.

Vad har man för känslor i en sådan situation?

- Man blir ju lite uppgiven, att man har misslyckats och sedan blir man ju väldigt orolig för de skadade.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se