Nu får Milad stanna

Måndag 23 november 2009:
Han gick under jorden för drygt åtta månader när han skulle utvisas, efter att hans advokat hade gjort en blunder. Men nu har 22-årige pizzeriaägaren Milad Hawil i Värnamo fått arbetstillstånd i Sverige.

Milad Hawil är kristen, vapenvägrare och har deserterat från syriska armén. Under åren han väntade på uppehållstillstånd i Sverige startade han ett eget företag med tre anställda.

Nu, tillbaks i Sverige och sin pizzeria, är Milad Hawil glad.

– Det känns jätteroligt, jätteskönt. Tillbaka till jobbet igen, jag har kompisar på jobbet så det är jätteroligt.

Sedan i mitten av december 2008 finns möjlighet för de som jobbar att få stanna med hjälp av arbetstillstånd. Men eftersom advokaten som Milad Hawil hänvisats till av Migrationsverket aldrig överklagade Migrationsdomstolens beslut om avvisning, så rann tiden ut för att Milan skulle kunna söka uppehållstillstånd enligt den nya lagen. Milad Hawil anlitade en advokat privat som nu hjälpt honom. Milad Hawil fick hjälp att söka arbetstillstånd via tredje land.

För snart fyra år sedan kom den då 17-årige Milad Hawil till Sverige där alla hans syskon bor. Under hans år här har han betalat skatt och aldrig fått ett öre i bidrag. Han har inte ens gått någon kurs i svenska utan lärt sig själv.

Han började jobba hos släkten samma vecka som han kom. Han är kristen och deserterade från syriska armén eftersom han upplevde sig förföljd som kristen.

Han har jobbat och sparat och kunde köpa sin pizzeria kontant och anställa tre personer men de sparpengar som blev över då har nu gått åt för att få arbetstillstånd, det kostade för honom att vara gömd drygt åtta månader och sedan åka till Turkiet. Där var det inga problem för honom att visa att han hade jobb i Sverige, han äger ju sin pizzeria.