Ekonomi

Energihus prövas i miljöprojekt

Att värma upp bostäder och hus, kräver 40 procent av all energi. I nybyggda fastigheter prövar man nu olika sätt att spara energi.

I dag invigde Skanska ett hus på Kungsholmen i centrala Stockholm, med solpaneler på taket som ger el till tvättstugan och trapphuset och dessutom laddar den gemensamma elbilen.

– Nu börjar vi på liten skala och testar om det funkar, sedan utvecklar vi det. Det är allmänna utrymmen och ned till laddningsstationerna, säger Peter Svensson, chef för Skanskas projekt-utveckling av bostäder.

Detta är ett småskaligt energiprojekt. Det handlar om 35 kvadratmeter solpaneler på ett 16-våningshus. Det ger 3 500 kilovattimmar per år och det räcker till trappuppgångar och tvättstuga. Det blir också tio laddstationer i källaren för den som äger en elbil. Plus den elbil som tillhör bostadsrätttsföreningen i en bilpool.

Och det är ett mycket exklusivt boende i centrala Stockholm; 253 bostadsrätter med mycket hög standard. Nästan 4 miljoner för en 3:a och en månadsavgift på 4 000 kronor.

Men det handlar inte om något extremt energismart hus - men ett passivt hus utan uppvärmning. Men det är viktigt ändå att testa nya lösningar för framtiden säger Peter Svensson.

– Längre fram så hoppas jag att vi kan producera bostäder som är mer eller mindre energineutrala. Det är ett mål som är oerhört viktigt för hela branschen. Det känns häftigt att få vara med i den utvecklingen.

Statsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm är moderata Kristina Alvendal. Hon vill se en mångfald av smarta energilösningar i nyproduktionen. Stockholm ger inga bidrag eller subventioner men det kan bli aktuellt att staden går in tidigare.

– Vid markanvising och vid detaljplan att belysa de här frågorna ytterligare. Det tror jag ligger nära i framtiden. Det kanske blir så att vi sätter miljökrav när vi markanvisar i framtiden, säger Kristina Alvendal, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Lars-Erik Backman