10 000 knäopereras i onödan

Uppdaterad: 12:26
Förra året gjordes minst 10 000 onödiga knäoperationer på svenska sjukhus. Det enligt en jämförelse av vårdkvaliteten som Sveriges kommuner och landsting har gjort.

De onödiga operationerna är ett stort problem - säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

– Jag tycker att det är bekymmersamt, man kunde misstänka att det skulle vara för många - men det var ännu fler än jag trodde.

Det handlar om titthålskirurgi i knäleden - ett ingrepp som enligt flera forskningsrapporter i många fall är helt onödigt. Förra året utfördes 12 000 sådana operationer på personer över 40 år. Och enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting gjordes 10 000 av dem i onödan.

Professor Leif Dahlberg är en av dem som granskat siffrorna från SKL - och han säger att det varit känt i många år att titthålskirurgi i knäleden inte hjälper.

Men ändå har operationerna fortsatt.

– I vår goda anda att hjälpa har vi gjort dem för säkerhets skull, de senaste 10 åren. Man har levt på hoppet.

Det finns flera problem med de onödiga operationerna. De är förstås en risk för patienten, som till exempel kan drabbas av infektioner. Men kostnaden är också ett problem. Varje operation kostar omkring 10 000 kronor. Det innebär att notan för de onödiga operationerna blir 100 miljoner kronor.

– Eftersom vi i vården vill hantera resurserna på bästa sätt måste vi styra pengarna till rätt håll och inte lägga pengarna på sådant som inte har effekt.

Istället för att operera knäleder så borde läkare rekommendera en annan metod, som fungerar. Det handlar om träning, säger Leif Dahlberg:

– Första åtgärden om man har ont och känner sig stel är ju att träna upp benet. Absolut är det det som gäller.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se