Kronoberg

Politiker bojkottade middag

Uppdaterad kl 08:18

Det blev bråk i landstingsfullmäktige igår när ledamöterna skulle äta gemensam middag efter mötet. Den socialdemokratiska landstingsgruppen bojkottade middagen där även interna stipendier delades ut.

Skälet till bojkotten var det omdiskuterade beslutet att dra in julklapparna till de landstingsanställda. De borgerliga politikerna tyckte agerandet var omoget.

– Vi valde att avstå från middagen på grund av solidariska skäl till personalen. Jag tycker att det är fel att de håller inne julklapparna för vår personal, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson.

Men att bojkotta, var det rätt sätt att visa ert missnöje?
– Det kan väl alltid diskuteras. Men varför ska vi sitta och äta middag för 300-400 kronor när vi inte kan lägga de symboliska summorna på gåvor till vår personal.

Fullmäktiges ordförande säger däremot att det inte är politikerna som har tagit beslut om det här med julklapparna.

– Det är ju riktigt, men vi har också möjlighet att bidra till landstingets ekonomin och då kan vi avstå från den här middagen, säger Anna Fransson.

Ni avstod från middagen, men är sista ordet sagt gällande julklapparna?
– Det törs jag inte uttala mig om. Det får vi väl avvakta och se.

Fullmäktiges ordförande, kristdemokraten Rolf Sällryd, var mycket upprörd över bojkotten och menade att det inte är politikerna som fattat beslut om den indragna julklappen. Han tyckte också att agerandet var en skymf mot stipendisterna.

Anne Marchal
anne.marchal@sr.se