Hässleholm

Gastronovum sparas bort

Hässleholms kommun har inte råd att ha kvar Gastronovum. Efter nya besparingskrav tvingas förvaltningen föreslå att man lägger ner matcentret.

Förvaltningen för arbetsmarknad och kompetensutveckling fick först ett sparbeting på 1,25 procent för 2010. Det klarade man genom att omorganisera och spara lite här och lite där. Men sen kom en ny besparing på 2 procent och då var man tvungen att se över verksamheterna ordentligt. 

– Vid besparingarna förra året skrapade i på alla enheterna, säger Carina Hansson, som är tf förvaltningschef för förvaltningen för arbetsmarknad och kompetensutveckling. Men det går inte att göra så när det handlar om så mycket pengar, utan då får man titta på att lägga ner eller göra större förändringar. 

Gastronovum startade som ett projekt 2003. Taken var att det skulle stärka den regionala tillväxte inom mat- och måltidsområdet och sen dess har de ordnat kurser i allt från livsmedelshygien till kockkollo för barn på somrarna. 

Men planen var hela tiden att Gastronovum skulle bli självförsörjande med tiden. När det inte riktigt gick sköt kommunen till pengar, men det har man alltså inte råd med längre. 

Hässleholms kommun har undersökt om Högskolan i Kristianstad skulle vara intresserade av att ta över, men fått negativt besked, så det ser ut som om nedläggning vid årsskiftet är det enda som återstår. 

På onsdag tar kommunstyrelsen upp frågan om nedläggning av Gastronovum.

Linnéa Mattisson
linnea.mattisson@sr.se