Halmstad

Kritik mot hantering av hemlösa

Halmstad kritiseras för att stadens hemlösa bara erbjuds tak över huvudet två dagar i veckan, och då tack vare kyrkan. Forskare tycker att kommunen borde erbjuda jourlägenheter istället.

Hans Swärd, som är professor vid Lunds universitet, har forskat om hemlöshet. Han tycker att det är bra att Halmstad inte inrättat något härbärge eftersom det på sikt kan ge negativa konsekvenser att bo där.

Däremot tycker han att kommunen borde erbjuda jourlägenheter som alternativ. Något som inte görs i dag. Och han är skeptisk till att hemlösa bara erbjuds tak över huvudet två nätter i veckan på nattcaféet.

– Det är ju en hel del uteliggare som dör i Sverige under den kalla årstiden. Att kyrkan ordnar detta beror väl på att kommunen inte sköter sin verksamhet fullt ut. Ska man då låta folk frysa ihjäl ute i parkerna fem dagar i veckan och slippa frysa ihjäl två dagar i veckan? För mig verkar det lite konstig logik, säger Hans Swärd.

Och så här kommenterar Socialnämndens ordförande Mikaela Waltersson den kritiken:

– Det är självklart inte bra att folk sover ute på nätterna. Men man måste fundera på vad det är som gör att man inte bor i de lägenheter som kommunen faktiskt har, vi har tomma lägenheter som inte kräver nykterhet.

I vilket utsträckning tycker du att ni kan erbjuda jourlägenheter?

– Vi jobbar med boende och behandling. Vi kunda vara bättre men vi har kommit en lång bit på vägen, säger Mikaela Waltersson.