danmark

Våldsspel ska stoppa våld

Uppdaterad 16:55

Ett dataspel där man slår en tjej blodig - det är den nya kampanjen för att stoppa killars våld på tjejer i Danmark.

Över en miljon personer har spelat spelet, som funnits på nätet sedan förra måndagen. Många har reagerat på kampanjen och menar att det är ett antivåldsbudskap som gått riktigt fel.

Titta på spelet i artikeln, och säg vad du tycker om kampanjen!

Spelet heter Hit the bitch och går ut på att man ska ge en tjej örfilar tills hon ligger blödande på golvet. En stapel talar om att man är en pussy innan man börjar slå. Men ju mer man slår, desto fler blåmärken hon får, desto mer gangsta blir man.
Och när man når 100 procent gangsta, får man veta att man i stället är 100 procent idiot och så kommer information om hur man kan söka hjälp om man slår sin tjej.

Kampanjen riktar sig till unga killar och det här är att snacka deras språk, menar Kirsten Hermansen på föreningen som står bakom kampanjen - en förening som jobbar mot våld i relationer.

– Vi vet att ska vi nå killarna så måste vi göra det där killarna är och på deras sätt, säger Kirsten Hermansen.

Man kampanjen har fått en del kritik. Den diskuteras på bloggar och i utländska medier och många tycker att den är osmaklig. Helle Øbo på organisationen Dialog mot våld säger till dansk TV att det som behövs är ett ställe dit unga kan gå och få hjälp, att spela spel på en hemsida är inte hjälp.

– De unga ska ha ett ställe dit de kan gå, där de kan samtala med någon som är kvalificerad. Det är hjälp.

Kirsten Hermansen tycker däremot att kampanjen varit väldigt lyckad och tror inte att det finns risk att man uppmanar till våld. Hon säger att fler killar än tidigare sökt hjälp hos dem nu.

- De som reagerat är främst personer utanför Danmark, de förstår ju inte meningen med spelet eftersom det är på danska. Det var ett fel vi gjorde, att sidan gick att nå från alla länder. Nu går den bara att nå från Danmark, säger Kirsten Hermansen.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se