tandläkare

Många struntar fortfarande i tänderna

Det är fortfarande många mellan 20 och 29 år som inte går till tandläkaren, trots att regeringen gjort det billigare.

27-åriga tandläkaren Guillermo Almindares i Växjö träffar sällan jämnåriga, och säger att det finns en risk att pengarna i tandvårdsbidraget till slut bara går tillbaka till staten.

Det är fortfarande många unga som inte går till tandläkaren, trots att regeringen gjort det billigare att gå dit.

Och nu riskerar pengarna för att göra det billigare hos tandläkaren att frysa inne och gå tillbaka till staten.

- De vet ju inte att det är så här, jag brukar säga det till unga patienter hit som blir överraskade att de har så mycket pengar innestående att så säger jag till dem att sprid det, säg till dina kompisar nu att gå till tandläkaren annars kommer dem här pengarna att brinna inne säger Guillermo Almindares som är 27 år och tandläkare i Växjö.

Om man går vart annat år så kan man få ihop 600 kronor i checkar som kan täcka en hel undersökning hos tandläkaren i Växjö säger Giermo Almendares, men många är rädda för att gå dit, både att man är rädd för att det ska göra ont.

- Om man är van att varje sommar hoppa från hopptornet säg 10:an så, och väljer att inte hoppa en sommar så är det lite mer läskigt året därpå, samma sak gäller tandläkaren, går man inte regelbundet så växer rädslan för det okända.

Det gör att 6 av 10 väljer att stanna hemma från tandläkaren visar siffror från försäkringskassan visar att 38 procent av de mellan 20 och 29 år går till tandläkaren men fler skulle behöva gå dit säger han

- 95 procent som inte behövs rotfyllas gör ju inte ont, det känns bra därför går man inte.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se