Ödeshög

Osäker framtid i Ödeshögspolitiken

Tre politiska vildar är dagens stora samtalsämne i Ödeshög. Dagen efter kommunfullmäktige då tre socialdemokrater hoppade av sitt parti är maktbalansen i kommunen oklar. Ett nytt parti med tre platser och en vågmästarroll bildas av de tre vildarna. Men bland Ödeshögsborna är åsikterna om ett nytt parti delade.

– Det är väl samme skit alltihop. Jag tror inte på det. De kan ju inte sköta någonting här i kommunen, säger Rune Andersson.

Göran Axelsson är mer optimistisk.

– Det är väl roligt när det kommer någon och rör kring i grytan. För det verkar som att många har suttit alldeles för länge här i Ödeshög, inte gör ett dugg och bara pratar. För det händer ingenting här, ingenting positivt i alla fall.

Charles Eriksson, Lena Lago Berg och Kristina Fredriksson blir nu politiska vildar i Ödeshögs kommunfullmäktige. Med deras hjälp röstades den borgerliga majoritetens budget igenom men hur Ödeshögs styrs i framtiden är oklart.

– Idag är det minoritetsstyre bestående av kristdemokrater, moderater och Folkpartiet, säger kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD)

Men de politiska vildarna, vad innebär de för majoriteten?
– Ja, det vet jag inte än. Det får vi se

Är du orolig?
– Nej, faktiskt inte utan jag känner att vi jobbar framåt nu och det är bara tio månader kvar till nästa val. Då får våra väljare bestämma.

På torget fortsätter diskussionerna.

Politiken är ju till för att man ska ha olika åsikter om allt möjligt och de ska man ju naturligtvis bryta mot varandra.

Så du tror att det kan bli lite förändring nu?
– Nej, det tror jag inte. Det blir väl som vanligt, en mångfärgad soppa.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se