Dubbla inspektioner efter grisvanvård

Uppdaterad: 16:57
Både länsstyrelsen och Svenska djurhälsovårdens veterinärer har i dag inspekterat Blackstaby gård efter missförhållandena mot grisar på gården som Ekot rapporterat om i dag. Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger att det är väldigt upprörande att grisarna har vanvårdats.

– De bilder jag har sett är väldigt upprörande bilder och jag blir uppriktigt ledsen när jag ser att djur far illa på det här sättet. Min utgångspunkt är att djur ska ha det bra och behandlas väl, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). 

I morse kunder Ekot berätta om hur organisationen Djurrättsalliansen dokumenterat missförhållanden på många svenska gårdar.

Totalt sett har deras aktivister besökt ett hundratal gårdar under två års tid. Besöken har skett utan ägarnas vetskap och har dokumenterats med stillbilder och video.

Brist på halm är det nästan överallt, dålig luft, och grisar som är skadade och sjuka utan att fått tillräcklig omvårdnad är också vanligt förekommande enligt Djurrättsalliansens bilder.

En av de gårdar som har problem med djuromsorgen ägs av Lars Hultström ordförande för Swedish Meats och styrelseledamot i LRF HK Scan och Svenska djurhälsovården och i det här fallet har Ekot kontrollerat att filmen från gården är autentisk. 

Bland annat visar bilder hur grisar äter på en död gris som ligger i ett av båsen, hur grisar är smutsiga av sin egen avföring och att det helt saknas halm hos slaktsvinen. 

– Det var ett grisstall där förhållandena var fullständigt oacceptabla enligt den svenska lagstiftningen och enligt djurskyddsaspekter, kommenterar Veterinärförbundets Johan Beck-Friis bilderna.

Lars Hultström har efter avslöjandet valt att ta time out från sina styrelseuppdrag men vill inte svara på några frågor.

– Du har kommit till Lars Hultströms mobilsvar. Jag har tagit time out med anledning av dagens händelser. För en talesman får ni vända er till Svenska djurhälsovården som sköter den veterinära verksamheten, säger Lars Hultström på sitt mobilsvar.

Redan på förmiddagen anlände branschägda Svenska djurhälsovårdens veterinärer till gården för att kontrollera hur grisarna sköttes. Veterinären kunde konstatera att det saknades halm i båsen och var tvungen att avliva ett antal grisar på grund av att de var så sjuka.  

– Varje enstaka gris som mår dåligt ska behandlas för sin sjukdom, varje enstaka djur som mår dåligt och inte lever på ett sätt enligt svensk djurskyddslagstiftning är oacceptabelt. Vi har en nollvision och djurskyddslagen gäller varje enskild besättning djurägare och varje enskilt djur och jag kan inte försvara någonting som går därutöver, säger Jan Åke Robertsson, vd på Svenska djurhälsovården.

Vet du hur många grisar som fick avlivas idag?

– Nej, det vet jag inte, men ett antal.

Varför valde ni att göra en egen besiktning?

– Vi har en hög ambitionsnivå när det gäller sådana här frågor, vi vill ha en hög servicenivå. Det engagemanget vill vi absolut visa och ta vårt ansvar.

Just nu befinner sig länsstyrelsens inspektörer i Blackstaby för en inspektion.

Lars Hultström levererar bland annat sitt kött till Scan. Köttet säljs sedan i svenska matvarubutiker och Margareta Thorgren, informationschef på Scan, ser allvarligt på uppgifterna om vanvård.

– I det här specifika fallet kommer vi naturligtvis göra ordentliga inspektioner för att komma till rätta med problemen, säger hon.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Marcus Ericson
marcus.ericson@sr.se