Sara och Climate Justice Fast hungerstrejkar för klimatet

Många unga miljöengagerade blir allt mer desperata i takt med att förhoppningarna om en framgångsrik konferens i Köpenhamn minskar. Nu har en internationell grupp klimataktivister börjat hungerstrejka för att sätta extra press på beslutsfattarna.heter nätverket som grundats i Australien och har 12 hungerstrejkande medlemmar, och över tusen supportrar. En av de 12 som avstår från mat och bara dricker vatten i minst 40 dagar - eller fram till slutet av Köpenhamnskonferensen- är 25 åriga Sara Svensson från Nödinge utanför Göteborg.

Medlemmarna i Climate Justice Fast inledde sin hungerstrejk den 6 november, i samband med klimatmötet i Barcelona. Vid en uppmärksammad presskonferens presenterade de sin position: politikerna måste under(som skulle äga rum 40 dagar senare) visa att de lyssnat på vad vetenskapen säger och snabbt börja genomföra långtgående åtgärder för att begränsa en medeltemperaturhöjning på jorden till 2 grader. Kostnaderna för en sådan omställning får inte ytterligare utarma världens fattigaste länder utan måste framförallt bäras av västvärlden

I detalj handlar det om att minska andelen växthusgaser i atmosfären till 350 ppm så fort som möjligt, att rika länder måste bidra med minst 160 miljarder dollar per år för klimatåtgärder- och anpassningar i u-länder och att fossila bränslen måste fasa ut och ersättas av förnyelsebar energi.

Sara har nu hungerstrejkat i snart tre veckor och har börjat salta sitt vatten, eftersom hennes läkare sagt att hon börjar få dåliga blodvärden. Hon försöker hålla sig i stillhet och klä sig varmt för att spara energi. Hon har gått ner 8 kilo i vikt, vilket är mycket mer än hon förväntat sig, annars tycker hon att det går förvånansvärt bra att vara utan mat.

- Jag var hungrig i början. Nu känner jag inte så mycket hungerkänslor överhuvudtaget längre. Det är väl för att kroppen har vant sig.

Men skulle hon bli så dålig att hon kan riskera att få bestående skador av sin hungerstrejk, eller fasta som hon lika ofta kallar det, tänker hon avbryta den.

-Jag har sagt att jag kommer att avsluta det här om det finns stora anledningar att tro att jag riskerar bestående skador. Även om jag inte kan garantera att jag får reda på det i tid.

Miljöengagerad redan som 5-åring

Sara berättar att hon fått sitt stora naturintresse av sina föräldrar som tog ut sina barn i skogen i ur och skur för att plocka bär och svamp, men också för att fylla kassar med skräp som de samlade ihop. Och redan när hon var fem år väcktes hennes djupa engagemang mot miljöförstöring, när hon hejdades av sin moster att äta en snöboll, som blivit smutsgrå av bilavgaser. När hon var arton gick hon med i fältbiologerna och blev snart ansvarig för organisationens internationella arbete. På så sätt fick hon ett stort nätverk av miljöengagerade vänner över hela världen och ett "globalt medvetande". Hon säger att hon får rapporter hela tiden från vänner som redan nu upplever konsekvenser av klimatförändringar.

- Till exempel så blev jag kontaktad av en av mina vänner i Filippinerna i höstas som berättade om en tyfon som slog till helt oväntat mot deras hem. Han hade sett en grannkvinna som simmade i vattnet och försökte kämpa med två av sina små barn i famnen. För att rädda sig själv och ett av barnen var hon tvungen att släppa det andra barnet som dog å det är jättehemskt. Det är fruktansvärt. Det motiverar mig bara ännu mer att fortsätta och försöka göra allt vad jag kan.

På plast i Köpenhamn dit Sara reser den här veckan väntar Anna Keenan från Australien, en av initiativtagarna till hungerstrejken. Även hon har varit klimataktivist i många år nu och arbetat med alla möjliga ideella organisationer, pratat i skolor, träffat politiker och förhandlare på klimatkonferenser, klättrat upp på koltåg och blivit arresterad

- Jag har gjort allt jag kan för att försöka få en politisk kursändring, men det går för långsamt, säger Anna Keenan -med en hungerstrejk hoppas vi kunna nå människors känslor.

Tror att klimatförändringar är värre än kriget

Anna jämför sin uppoffring för klimatet med sina farföräldrar som gick ut i andra världskriget och var beredda att offra sina liv för sitt land, för frihet och för demokrati.

- Jag tror att klimatförändringar är ett ännu större hot mot vår framtid, så varför skulle inte jag vara beredd att sätta mitt liv på spel, säger Anna Keenan.

Till skillnad från Sara Svensson säger sig Anna inte ha satt några gränser för sin hungerstrejk än.

- Vi har inte bestämt oss, men vi kan garantera att om våra krav på klimaträttvisa uppfylls i Köpenhamn och att politikerna börjar lyssna på vad vetenskapen säger om klimatet, då avbryter vi vår hungerstrejk. Annars kan vi inte garantera någonting. Då kan det väl sluta på ett av två möjliga sätt, säger Anna Keenan

Medlemmarna i Climate Justice Fast verkar alltså ha litet olika inställning till vilken sorts hungerstrejk de egentligen gett sig in. Sara säger till mig att de flesta hon känner i nätverket resonerar ungefär som hon, även om de kanske säger annorlunda till media.

- Det är en mediastrategi, skrattar hon.

Själv förklarar hon sin aktion med att hon gör något som folk tycker är  "starkt och stort och nästan omöjligt."

-Det är det som folk säger om klimatförändringarna också. Att det är så stort och nästan omöjligt. Men jag visar att vi kan samla den kraften.

-Men jag känner att om jag dör så är det inte till nytta för någon. För det finns en framtid efter Köpenhamn absolut, det är då det verkliga arbetet måste börja.

Spelar 12 hungerstrejkande någon roll ?

På väg till tåget hinner jag också träffa Stellan Vinthagen, sociolog och fredsforskare med särskild inriktning på motståndsstudier vid Göteborgs universitet, som dessutom visar sig vara Saras gamla lärare. Han tror att det är stor skillnad på hur en begränsad eller obegränsad hungerstrejk tas emot. En obegränsad hungerstrejk, där man alltså hotar att ta livet av sig, tror han kan slå tillbaka den som använder sig av den metoden.

- Det är inte många, speciellt inte regeringar som är glada åt att böja sig för den typen av utpressning.

Men spelar det då någon roll för klimatet om 12 klimataktivister världen över genomför en begränsad hungerstrejk, undrar jag.

- Jag tror att det kan spela roll. Det är absolut inget trollspö, och har aldrig varit med hungerstrejker historiskt i olika kamper. Den är inte effektiv när det gäller att få igenom konkreta åtgärder. Men det är en metod som kan vara effektiv när det gäller att mobilisera en rörelse.

Längre intervju med Stellan Vinthagen.

Det var några dagar sedan Klotet träffade Sara Svensson i Nödinge men vår reporter Malin Olofsson ringde upp henne idag för att höra om läget.