Statssekreterare Jöran Hägglund

"Vi hoppas fortfarande på GM"

Regeringen kommer inte att rädda biltillverkaren Saab. Det beskedet ger regeringens bilförhandlare statssekreterare Jöran Hägglund, efter Koenigseggs besked på tisdagen om att det inte blir någon affär. Hägglund menar att hoppet nu står helt till Saabs ägare General Motors,

– Vi har ju intensiva kontakter både med GM och andra berörda parter  för att se om det ändå kan finnas nån lösning. Det är ju GM som äger Saab så det är viktigt att vi har en väldigt nära kontakt med GM.

Men vad gör ni nu för dom som blir arbetslösa, i fall Saab går omkull?

– Låt oss ta ett steg i taget! Vi har ju inte räknat ut Saab än. Vi fortsätter diskussionen med GM och ser vilka steg de nu tar, säger Jöran Hägglund.

Enligt uppgift till Ekot var det problem i förhandlingarna mellan Koenigsegg Group och det kinesiska företaget Beijing Auto som fällde projektet. Det var meningen att Beijing Auto skulle ställa upp med flera miljarder för att stötta Koenigseggs övertagande av Saab, men företagen kunde inte komma överens.

Jöran Hägglund hävdar att regeringen har skött sina åtaganden enligt planerna och bl.a. förhandlat med EU-kommissionen.

Jöran Hägglund tycker också att Koenigsegg borde haft större ekonomiska resurser:

– Vi har ju hela tiden kritiserat och tyckt att det hela tiden borde finnas fritt kapital för att kunna parera eventuella förändringar i affärsplanen och dess utfall. Men dom har gjort en samlad bedömning och jag har full respekt för att - om dom inte kan leva upp till sin affärsplan - man kliver av i tid, säger Jöran Hägglund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se