Gnosjö

Skola vägrar stoppa gratis körkort

På kursen eget val kan alla elever på kommunala gymnasieskolan GKC få gratis körkort, något som alla hittills i år har valt. Men skolinspektionen är kritisk och menar att körkortsutbildning inte hör hemma på de teoretiska utbildningarna.

Trots det så tänker skolpolitikerna fortsätta med utbildningen.

– Vi är faktiskt väldigt förvånade över skolinspektionens kritik, eftersom vi har en tanke med körkortsutbildningen i den här bygden. Vi vill behålla dem kvar i kommunen och eleverna behöver ett körkort för att kunna ta sig till jobbet i framtiden. För här ligger inte arbetsplatserna samlade i tätorterna utan oerhört utspridda där inte allmänna kommunikationer fungerar, säger kristdemokraten LiseMärith Svensson som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gnosjö

Skolinspektionen anser att det är OK att skolor betalar körkort t ex på transportutbildningar och fordonsprogram, men inte på teoretiska program. I en nyligen avkunnad dom i regeringsrätten så har skolinspektionen fått rätt mot gymnasieskolor, några friskolor i Stockholmsområdet, som nu inte får statliga bidrag till körkortsutbildning för sina elever.

Men då är skillnaden mot Gnosjö att kommunen inte söker statliga bidrag för körkort till alla sina gymnasieelever utan har valt att betala det själva, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande LiseMärith Svensson:

På det kommunala gymnasiet Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC, får eleverna under ämnet Fritt Val välja mellan en it-utbildning och att ta körkort. Senaste läsåret har alla eleverna valt att få körkortet betalt.

Det som ingår är 8 körlektioner a 40 minuter, teorikursen, riskettan som handlar om alkohol, droger samt trötthet och riskbeteende. Dessutom ingår halkbana samt en uppkörning, där körskolan står för bilen.

Politikerna i Gnosjö tänker inte ta bort körkortsutbildningen för alla skolans elever trots kritiken från skolinspektionen.

- Nej det tänker vi inte för vi tycker vi har en bra motivering till körkortsutbildningen, säger LiseMärith Svensson. Den här domen handlar om storstaden. I Gnosjö så ser det helt annorlunda ut. Eleverna behöver körkortet för att kunna ta sig till ett framtida jobb.