TV

Larry återförenar Seinfeldfamiljen

Under de 11 år som gått sen det sista avsnittet av den legendariska komediserien Seinfeld sändes har skaparen Larry David oavbrutet fått frågan "när kommer återföreningen?". Och nu är den här, nästan. I senaste säsongen av Larry Davids egen serie Curb Your Enthusiasm (eller Simma Lugnt, Larry som den föga kreativa svenska översättningen lyder) får vi möta, inte rollfigurerna George, Elaine, Jerry och Kramer utan skådespelarna Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus, Jerry Seinfeld och Michael Richards i rollerna som sig själva. Ja, det blir många meta-lager i det avsnitt som sänds i morgon kväll i Canal Plus, ändå är allt märkligt sig likt.

Larry David, som i den egna serien oftast är rätt ensam i sin misantropi och sin snarstuckna gnällighet, han möter här fyra grälsjuka överliggare som ger honom en match. Att det här inte är den enda dispyten som kommer kanta den fiktiva Seinfeldåterföreningen kan vi ju ana.
   Och orsaken till att återträffen blir av överhuvudtaget är förstås högst simpel för en man som samlar på oförrätter och här får chansen att visa sin exfru vad hon gått miste om.

Men Seinfeld-återträffen är egentligen inte den främsta anledningen att titta på Curb your enthusiasm. Det har hänt nåt annat också. Under sex säsonger har Larry David med udden riktad mot enklavsamhällets lättkränkta människor förolämpat varje etnicitet, kön, religion och sexuell läggning. För det mesta har han gjort det av misstag. Men nu är det som om han har tagit det sista steget ner i mörkret. Sin cancersjuka flickvän orkar han helt enkelt inte med, inga missförstånd.
   Och det är ett imponerande balansstycke att Larry David i all den här råheten fortfarande är en människohatare att älska.

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se