
Försvarar sig mot vanvårdsanklagelser
Flera grisgårdar i Värmland har anklagats för vanvård av sina grisar. Erik Eriksson i Väse är en av de grisproducenter som pekas ut. Han känner sig orättvist utpekad.
– Vi tycker att påhoppet på vår gård saknar grund helt och hållet. Vi känner att vårt rykte blir besudlat genom ett sådant här angrepp, helt orättfärdigt, säger Erik Eriksson.
Det är organisationen Djurrättsalliansen som med bilder och videofilmer pekar ut flera svenska och värmländska grisbönder och med anklagelser om vanvård. På bilder från Erik Erikssons gård saknar en sugga strö och en sugga har ett liggsår.
– I någon box hade suggan ätit upp halmen på natten, det gör de och de får ny halm på morgonen. En annan sugga hade ett bogsår, det kan de få och det finns olika anledningar till det. Det viktigaste är att man vidtar åtgärder och behandlar sjuka djur.
Erik Eriksson föder upp hondjur som sedan går vidare till att bli moderdjur hos andra grisuppfödare. Hans egen gård får besök var åttonde vecka av distriktsveterinär och fem gånger per år av svenska djurhälsovården.
Djurrättsalliansen har tagit sig in på gården nattetid utan Erik Erikssons medgivande och han är öppen för besök men inte på det här sättet. Men Malin Gustafsson aktivist i Djurrättsalliansen försvara handlingarna.
– Det här varit ett det nödvändigt ont för oss, att gå genom öppna dörrar och dokumentera det här. Vi gör det för djurens skull och jag kan undra vem ger oss rätt att behandla djur på det här sättet, säger Malin Gustavsson.
– Tillvägagångssättet är helt förkastligt. Det är kriminellt att göra på det här sätet. Sedan är vi alltid öppna för diskussion när det gäller hur vi hanterar djuren. Givetvis måste vi ha en öppenhet när det gäller den diskussionen, men det måste gå till på rätt sätt, säger Erik Eriksson.