Ponnytävlingar ställs in efter hot

Ridsporten måste ta tag i problemet med föräldrar som beter sig illa på ridtävlingar. Det säger bland annat Svenska Ridsportförbundet.

Ljungby ridklubb ställer in vårens ponnytävlingar eftersom de har tröttnat på att deras funktionärer blir utskällda och hotade.

 Har du varit med om att föräldrar inte skött sig på idrottstävlingar? Berätta!

– Föräldrar skäller på både funktionärer och arrangörer och det är under all kritik, de ska ju vara förebilder för sina barn, säger Johanna Eriksson, som är stallchef på Malmö ridklubb.

På Malmö ridklubb finns ridskola för alla åldrar och klubben ordnar också en del tävlingar. Men att behöva ställa in tävlingar, som man nu tvingas göra på Ljungby ridklubb i Småland, det har de inte varit med om. Peter Forsberg som är ordförande för Ljungby ridklubb berättar.

– Det är mycket gnäll och tjat och i vissa fall har hot och svordomar förekommit.

Funktionärer och tävlingsledare ska ha blivit kallade för idiot, klimakteriekärring och dum i huvudet. Och de som jobbar i kaféet ska ha blivit utskällda för att det inte funnits någon dagens rätt klockan sex på kvällen eller för att de rätta kakorna inte funnits kvar.

Louise Nilsson, som ofta jobbar som funktionär på Malmö ridklubb förstår att de hoppar av.

– Jag hade ju inte heller gått med på något sådant ju, så det är rätt inställning. Däremot är ju funktionärerna väldigt viktiga, de behövs ju.

Att en del föräldrar beter sig så här illa förvånar Lotta Amnestål som är informationschef på Svenska Ridsportförbundet. Hon säger att det är något de måste ta tag i och Johanna Eriksson på Malmö ridklubb håller med.

– Om det nu har kommit så långt att ridklubbar måste ställa in tävlingar, då måste vi ta tag i det.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se