Nobelprisutdelarna får åka på bjudresa

I somras lades en brottsutredning om misstänkta mutbrott ned efter att ledamöter från Nobelkommittéerna åkt till Kina på bjudresor. Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Gunnar Öqvist säger nu att det fortfarande är okey att i vissa fall låta kommittéledamöter resa på annans bekostnad.

– Det finns inget skäl att förändra regelverket. Däremot kan man väl säga det att den uppmärksamhet som var kring Kinaresorna gör väl att vi har blivit mer uppmärksamma på den här frågan så att när nya ledamöter kommer in så gör vi en ordentlig genomgång av det regelverk vi har, säger Gunnar Öqvist, Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare.
– Men då kan man tänka sig att ni kan göra den här typen av resor i framtiden också då?
– Helt rätt, svarar Gunnar Öqvist.

Sveriges Radio avslöjade förra året att tre ledamöter i Nobelpriskommittéerna åkt till Kina på bjudresa. Flygbiljetter, middagar och hotell betalades av den kinesiska staten. Rapporteringen ledde till att statsåklagare Nils-Erik Schultz inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott - en utredning som lades ned i augusti. Brottsutredningen fick stort eko i världen och skakade om Kungliga Vetenskapsakademien. Men någon anledning att dra in betalda resor är inte aktuellt, enligt Gunnar Öqvist.

– När vi får en inbjudan så ska vi titta väldigt noga på varför får vi inbjudan, vem är det som bjuder in och vem betalar? Och om vi ska acceptera att bjudas in med finansiering från inbjudaren eller om vi ska betala resan själva, säger Gunnar Öqvist.

Men alla håller inte med Gunnar Öqvist. Den förre ständige sekreteraren, professor Erling Norrby, anser att kommittéledamöterna alltid ska betala sina resor själva.

– Det är självklart att de som är i det här arbetet kan lätt få inbjudningar till att åka till olika typer av konferenser och annat. Och då tycker jag att man ska hålla det alldeles rent. Då ska man betala sin egen resa och pengarna komma från kommittén. Man måste vara väldigt tydlig, därför att när man är ute så representerar man inte bara sig själv utan man representerar också Nobelarbetet och det måste man vara medveten om, tycker professor Erling Norrby.

Professor Anders Bárány som varit sekreterare i fysikkommittén under många år, tycker också att alla Nobelgranskningsresor ska betalas med Alfred Nobels pengar:

– Alla Nobelkommittéerna har tillgång till nästan obegränsade resurser just när det gäller resor och att åka ut i världen och prata med andra forskare och titta på laboratorier. Så det är ju så otroligt naivt och dumt att ta emot en sponsorsresa när sponsorn är en som är intresserad av att få Nobelpris, anser professor Anders Bárány.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se
Sören Granath
soren.granath@sr.se

Länkar: