Västernorrland

Svårare för socialtjänsten att hitta bostäder

Det har blivit svårare för kommunerna att hitta bostäder åt personer som själva inte kan få ett förstahandskontrakt. Det är också allt fler som är i behov av den här typen av stöd.

Torbjörn är en av dem. Han bor just nu i en ombyggd barack utanför Sollefteå och det är kommunen som står som hyresvärd.

- Men helst skulle jag vilja ha ett nytt boende. Jag vill bo i ett hus en bit utanför stan eller i en lägenhet som ligger centralt, säger han.

Men att Torbjörn ändå måste bo utanför stan i en ombyggd barack beror på att det har blivit allt svårare för kommunen att hitta bostadsbolag som vill hyra ut bostäder till socialtjänstens klienter. Samma problem har socialtjänsten i Sundsvall.

- Det har blivit svårare för alla att få lägenheter och då också för våra klienter, säger Marlene Westberg, socialtjänsten, Sundsvalls kommun.

I Ånge och Sollefteå står kommunerna för fler kontrakt än tidigare.

- Det är ett jättestort problem för oss i dag. Vi lever i ett tuffare samhälle där hyresvärdarna också har blivit tuffare och vågar inte hyra ut till alla människor, säger Bo Häggqvist, förvaltningschef vid individ- och omsorgsförvaltningen i Sollefteå.

Torbjörn hoppas på en ny bostad men han säger att det kan bli svårt.

- Det finns många som har fördomar om olika människor, säger han.

 I Torbjörns barack utanför Sollefteå springer det råttor på golvet och han tycker inte att boendet är värdigt.

Enligt socialtjänstlagen ska socialtjänsten främja människors ekonomiska och sociala trygghet genom jämlikhet i levnadsvillkor.

Bo Häggqvist säger att kommunen försöker följa lagen och att målet är att alla ska ha ett värdigt boende.

- Vi gör så gått vi kan, men allting går inte alltid att lösa och allt går inte att lösa just nu, säger Bo Häggqvist.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se