Klart för storhotell i posthuset

Efter flera års diskussioner kan ett storhotell nu byggas i centralposthuset vid Drottningtorget.

Enligt detaljplanen som kommunstyrelsen godkände igår , onsdag, får också nya hus byggas med ett torn på 14 våningar intill posthuset, som är ett byggnadsminne.

För Göteborg är hotellet med 500 rum ett viktigt byggprojekt, menar socialdemokratiska kommunalrådet Owe Nilsson.

– Jag tror att det här kommer att betyda mycket för centrala stan. Det är en väldigt positiv signal till göteborgssamhället att vi går igång med det här. Drottningtorget kommer att få en helt annan karaktär i framtiden, säger Owe Nilsson. Idag är det oftast präglat av resenärer som skyndar över torget från tåg till spårvagnar. Jag tror att det kommer att bli en stor mötesplats med mycket uteserveringar och ett helt annat folkliv än vi är vana vid att se.

Du är inte orolig för att man förstör den här kulturminnesplatsen?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Blandningen av gammalt och nytt tror jag kommer att uppskattas av de flesta göteborgarna.

Vänsterpartiet vill ha 500 hotellrum, men utan att byggnader skjuter iväg på höjden, medan övriga partier inte har några problem med det.

Majoriteten har heller inga problem med att 105 parkeringsplatser försvinner - det är bara den borgerliga oppositionen som vill ha dem ersatta.

Hindren för ett hotell verkar i alla fall vara undanröjda sedan kommunen även godkänt en markaffär med Choice Hotels Scandinavia.

Den nya ägaren ska också vara införstådd med att Centralposthusets utsida och kassahall och entréer inuti måste bibehållas.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se