Saabs framtid

EIB-lån kan ges till ny ägare

Lånen från Europeiska Investeringsbanken som EIB beviljat Saab Automobile behöver inte sökas på nytt om en ny ägare kommer in i bilden, eller om GM behåller Saab. Det beskedet ger Eva Srejber, vice vd i EIB.

– Det är ganska vanligt att ägare byts ut under tiden vi behandlar en låneansökan så vi är inte ovana vid situationen, säger Eva Srejber till Sveriges Radio Väst.

Det lån som EIB beviljat, men som just nu ligger hos EU-kommissionen för granskning, har företaget Saab Automobile AB ansökt om med Koenigsegg Group som ägare. Men ägaren kan alltså bytas ut utan att det behöver betyda att hela låneprocessen behöver tas om från början.

– Men med vissa viktiga förutsättningar, säger Eva Srejber. En ny ägare får inte göra några väsentliga ändringar i den plan som EIB redan har godkänt som underlag för lånen.

EIB ska också göra en analys av den nya ägaren för att kunna bedöma om det nya upplägget är trovärdigt.

– Det är en process som inte behöver ta lång tid och när den väl är gjord och EIB ser att villkoren är uppfyllda räcker det med att EIB:s presidium fattar ett nytt beslut, säger Eva Srejber till Sveriges Radio Väst. 


Jörgen Winkler
jörgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51