Klimatmötet

Kina engagerar sig i klimatet

Kinas premiärminister kommer komma till klimatmötet i Köpenhamn som börjar om två veckor, och för första gången säger Kina hur mycket de kan tänka sig att dra ner på sina utsläpp av växthusgaser.

Nu när Kinas premiärminister Wen Jibao ska åka till Köpenhamn visar det på att de faktiskt vill vara med och göra skillnad när mötet börjar i december. Samtidigt har regeringen i Kina bestämt sig för ett mål att jobba mot när det gäller utsläppen.

Eftersom olika länder mäter på olika sätt är det svårt att veta exakt vad Kinas mål egentligen betyder. Men det man kan säga är att de inte har lovat att släppa ut mindre koldioxid i atmosfären, men att de vill bromsa takten fram till 2020.

Kina är det land som står för de största utsläppen, men finanskrisen har fått industrierna att dra ner på sin produktion och det har gjort att Kina redan nu har klarat av hälften av sitt koldioxidmål. Det finns de som tycker att Kina borde kunna göra mycket mer fär klimatet men regeringen själv säger att de satt upp mål som kommer bli svåra att leva upp till.