27 november 2009

Friluftsmodet som framhäver funktionen

Friluftsmodet är på frammarsch. Sport- och fritidskedjor säljer vindtäta rockar och rejäla vinterkängor som aldrig förr. Men även etablerade modehus satsar idag på varma täckjackor och praktiska gummistövlar.
I veckans STIL tittar vi närmare på detta frisksportarmode som framhäver funktionen. Men är plaggen verkligen alltid så praktiska? Kanske fyller vi dem med längtan efter äventyr långt borta i vildmarken?

I programmet berättar vi även när och hur täckjackan kom till, och hur det klassiska märket Moncler börjat profilera sig som exklusivt modemärke. Och så tar vi förstås upp det här med dun och får höra journalisten (och mottagaren av 2009 års Stora Journalistpris för Årets Avslöjande) Per Hermanrud berätta om hur det gick till när ”dunskandalen” i Kalla Fakta uppdagades. Men finns det egentligen något alternativ till ryckta fjädrar? Ja, det kallas PrimaLoft. Mer om det materialet får vi höra i programmet.

Dessutom letar vi efter gummistövelns ursprung i Storbritannien och berättar om hur den plötsligt kom att bli  till en (dyr) trendaccessoar som idag tillhandahålls av de flesta modehus. Och så söker vi efter ursprunget till det klämkäcka uttrycket ”Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder”.

Veckans gäst är Lena Claesson, design director på Peak Performance.