Saabs framtid

Framtiden avgörs på tisdag

På tisdag avgörs Saab Automobiles framtid då General Motors styrelse träffas. Uppgifterna skiftar om vad GM kan tänkas besluta.

Frågor som ska diskuteras är om det ska bli en ny försäljningsrunda för att bli av med ägarskapet till Saab Automobile, om GM i stället ska göra en nystart med Saab eller om tillverkningen av Saab-bilar ska läggas ner.

Det blir nedläggning säger en källa inom GM till nyhetssajten Bloombergs och en annan anonym GM-källa säger att det är mindre troligt att GM letar nya köpare eller behåller Saab och då återstår bara nedläggning.

Andra ser betydligt ljusare på läget. För trots att affären med Koenigsegg Group stupade på att det drog ut allt för långt på tiden så är ändå en stor del av arbetet med att karva ut Saab ur GM gjort, EIB-lån är förberedda och kan tas över av ny ägare och intresset för Saab finns.

Aftonbladet och Expressen säger sig ha källor som säger att amerikanska Merbanco vill vara med igen och är beredd att ta över Saab. Merbanco  äger AGCO, som är en koncern som koncentrerat sig på lantbruksmaskiner och äger bland annat Massey Ferguson och finska Valtra.

AGCO har ofta kommit in i en tid när kända företag varit på fallrepet och sedan restaurerat det och fått det lönsamt. Gott om pengar lär det också finnas.

Pengar lär det också finnas hos Beijing Auto som ju var med och finansierade Koenigsegg Group. Enligt vissa uppgifter ska vd:n för Beijing Auto, Mr Wang, redan ha varit i kontakt med Jan Åke Jonsson på Saab och förklarat att man kan tänka sig att ensam gå vidare med affären.

Kinesiska bilanalytiker som uttalat sig i olika media tycks däremot inte tro på kinesiskt övertagande. Att köpa Saab är att gå omvägen till framtiden över gammal teknologi säger alltså några kinesiska bilanalytiker.

Det tredje alternativet är att GM trots allt behåller Saab. Nu när paniken har lagt sig så kanske GM ändå vill se om det går att tjäna pengar på allt det som investerats i nya Saabmodeller de senaste åren. Möjligen med en partner, kanske kinesisk, och få bättre tillgång till både kinesiskt kapital och den kinesiska marknaden.

Det är en hel del som GM:s styrelse har att smälta när amerikanarna annars firar Thanksgiving.

Jörgen Winkler
jörgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51