Stor ökning av antalet suicidfall

20 fler personer har tagit sina liv hittills i år, jämfört med förra året. Det är en markant ökning men någon konkret orsak bakom ökningen, är inte känd.

– Ja, suicidfallen har ju ökat väldigt mycket. Under hela förra året hade vi 34 självmord här i Värmland, och hittills i år har vi 54 stycken. Och då har vi en månad kvar, säger Laila Norstedt Persson vid Värmlandspolisen, som undersöker alla misstänkta suicidfall.

Av de över 50 personer från Värmland som under året har tagit sina liv, var bara sex kvinnor. Den övervägande majoriteten var alltså män, och fyra av dem var födda på 20-talet. Det är inte helt ovanligt att så gamla män tar sina liv. Män 85 år och äldre är överrepresenterade i statistiken, sett till åldersgruppens befolkningsmängd.

Men av dem som finns representerade i suicidstatistiken för i år var flera unga. Elva var födda på 80- och 90-talen.

Men vad det är som har gjort att så många fler iår har tagit sina liv - hittills 20 personer fler än i fjol - finns det inga enkla svar på. Åtminstone inte än.

– Jag vet inte vad ökningen beror på. Jag har försökt att titta lite på det här och läst andra anmälningar och handlingar, men jag ser inget mönster, säger Laila Norstedt Persson.

– Man kan ju tänka att det har varit dåliga tider med mycket arbetslöshet och många har haft det dåligt ställt, men det är inget som slår igenom på något vis.