Gävle

Högt tryck på barnkliniken

Barnen får inte längre den hjälp dom behöver på barnkliniken vid Gävle sjukhus. Efter höstens neddragningar har trycket på personalen ökat och man hinner inte ägna lika mycket tid som tidigare åt barnen.

Marie Nord besöker kliniken regelbundet med sin elvaåriga dotter Belinda Strandli som har en nervsjukdom och hon märker en stor skillnad.

– Man känner stressen, att de inte har tiden. Bella är ganska pratig och vill ha full koll på vilken sladd som går till vad. Förut har de haft lång tid och suttit och pratat och spelat lite spel och så och nu känns det som att den tiden är borta, säger hon.

Dragit ner på antalet läkare
Här på barnkliniken är personalen pressad. Det är snabba byten från ett patientrum till ett annat och den där lilla extra stunden som elvaåriga Belinda och de andra barnen behöver för att känna sig trygga finns inte längre. Anledningen är ett landstingsbeslut som innebär att man i början av hösten gjorde en stor omorganisation på kliniken och bland annat drog ner på antalet läkare för att spara pengar. Nu har situationen blivit ohållbar säger barnläkaren Sofia Arwehed.

 – Vi har sett en kraftig försämrad vård till barnen. Betydligt färre barn får en förberedelse på deras nivå inför kirurgiska ingrepp, narkos och cancerbehandling så jag tycker det är väldigt allvarligt, säger hon.

Tvingas be föräldrar om ursäkt
Dagligen tvingas Sofia Arwehed be föräldrar om ursäkt för att provsvar försenas, utredningar dröjer och besök måste bokas om. Och nu pågår det diskussioner mellan personalen och ledningen för att hitta en lösning.

Anna Molin
anna.molin@sr.se