Helsingborg

Små kommuner berörs av friskolor

När fler och fler friskolor startar gymnasieutbildning i Helsingborg så påverkar det inte bara den kommunala gymnasieskolan där. Det berör också de kommunala gymnasieskolorna i grannkommunerna.

På Klippans gymnasieskola ser man inga akuta problem med att locka elever, även om ungefär var fjärde Klippangymnasist studerar på andra orter i dag.

Per Dahl, som är gymnasiechef i Klippan, säger att det självklart att ungdomar tittar på utbildningar som finns i Helsingborg och på andra ställen i närheten. Särskilt som det inte är några avskräckande pendlingsavstånd.

Han tycker att Klippans gymnasieskola står sig gott i konkurrensen när det gäller kvalitet på utbildningen. Men att 16-åringarna ibland lockas av annat i stan som tillgången på kaféer och nöjesliv till exempel.

– Men varje höst får vi tillbaka ett rätt stort antal elever som tröttnat både på resor och det man lockats av en gång i tiden, säger han.

Tidigare hade Klippan ett avtal med Åstorps, Perstorps och Örkelljunga kommuner. Deras gymnasieelever skulle gå i Klippan om den sökta utbildningen fanns där. Men först startade Örkelljunga eget gymnasium, och sen blev det fritt för eleverna att söka gymnasieplats var de vill.

Men trots det har Klippans gymnasieskola inga problem att locka elever från andra kommuner, även om den inte ligger i en storstad. Av de omkring 1 200 eleverna kommer drygt hälften från andra kommuner.

– Vi har en hel del utbildningar som är speciella. Vi har några utbildningar där man kan söka från hela landet, säger Per Dahl.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se