Grisuppfödare i kris efter avslöjande

Värmlands grisuppfödare mår dåligt efter den senaste tidens rapporter om vanvård, där flera av bönderna hängs ut som djurplågare av aktionsgruppen Djurättsalliansen. Nu rycker LRF:s omsorgsgrupp in för att hjälpa djuruppfödarna som inte vet hur de ska hantera den uppkomna situationen.

Katarina Adolfson är ansvarig för omsorgsgruppen och hon beskriver känslor som chocktillstånd och kris. Det yttrar sig genom oro, sömnproblem och frågor om vad som ska hända härnäst.

– Vad händer med polisanmälningarna? Kommer någon att ta sig in i mina stallar igen? Hur skyddar jag mina djur från smitta? Det är mycket som far genom huvudet på de här bönderna, och även andra djurbönder, säger Katarina Adolfson.

Hon berättar att man från omsorgsgruppen gått ut och kontaktat bönderna som finns med på listan från Djurrättsalliansen.

– Man hamnar i ett chocktillstånd så vi har aktivt sökt upp dem.

Det är alltså främst grisuppfödarna som mår dåligt av den senaste tidens rapporter om vanvård från aktionsgruppen Djurrättsalliansen, men de flesta djuruppfödare uppfattar det som att alla dras över en kam. Och Katarina Adolfsson är rädd för att en del uppfödare kan sluta med verksamheten.

– Det är inte otroligt. Det var ett tufft ekonomiskt läge redan innan och nu har vi problematiken med den nya influensan som kan smitta grisar och så det här på toppen. Det skulle inte förvåna mig om någon lägger av, säger hon.