VECKOMAGASINET 26 NOV

Unikt dinosaurieskelett, LHC-krock och Climategate

Veckomagasinet berättar om ett unikt dinosaurieskelett i Uppsala som ska kopieras för att också hamna på museum i Japan. Programmet utreder även det som av vissa har kommit att kallas för "Climategate". Dessutom var detta veckan då de första lyckade partikelkrockarna i Large Hadron Collider (LHC) i Schweiziska Cern skedde.

Dinosaurieskelettet i Uppsala som ska monteras ner och kopieras är ett maffigt skelett som kommer från nordöstra Kina och som är det enda i sitt slag.

Skelettet grävdes upp redan 1921 av Otto Zdansky. Han var docent och han gjorde det på uppdrag av Carl Wiman som var proffessor i paleontologi i Uppsala.

Arten heter Euhelopus zdansky efter uppgrävaren. Anledningen till att skelettet ska kopieras är att ett Japanskt museum vill ha med denna unika art i sina samlingar.

Jan Ove Ebbestad är intendent på Evolutionsmuseet där skelettet står och han berättar mer om själva dinosaurien och hur kopieringen ska gå till.

Första protonkrockarna i partikelacceleratorn LHC vid Cern i Schweiz genomfördes i måndags.

Acceleratorn drogs igång i september förra året men måste stoppas för renovering redan efter några veckor. Syftet med den är krocka partiklar för att kunna studera hittills okänd fysik om materiens innersta och big bang.

Förra hösten kom man så långt som till att snurra runt partiklar i den cirkelformade 27 kilometer långa underjordiska tunneln i båda riktningar. Men partikelkrockar hann man inte till innan det blev ett stopp för reparation.

Partiklar snurrande i acceleratorn igen redan förra fredagen och måndags styrde man till slut ihop dem i krockar. De ska nu göras vid allt högre energier för att nå till den där åtrådda nya fysiken.

Sömnen är viktig för minnet och vissa minnen verkar nämligen vara möjliga att förstärka genom att stimulera våra hjärnor medan vi sover med ljud.

Det här tror i alla fall amerikanska forskare som i en studie spelade upp olika ljud för ett antal försökspersoner som sov.

Climategate är veckans snackis inom bloggvärlden, i alla fall den som berör klimatforskningen. Det är en historia som av klimatskeptikerna alltså fått namnet Climategate efter likheterna med Nixon och Watergateaffären.

Watergate i det här fallet skulle vara Klimatforskningsinstitutet vid University of East Anglia och själva Nixon - den framstående klimatforskaren Phillip Jones. Det är några hackers, som bl a har lyckats ta fram över 1000 mejl som skickats till eller från klimatforskaren Phil Jones och det är innehållet i de här mejlen som står i centrum.

Det mest centrala är att viss klimatforskning kan tolkas som fusk och att forskare med andra åsikter ska motarbetas. Sven Börjesson, som under en längre tid följt klimatfrågorna för P1:s räkning kommenterar i programmet.

Tidigare veckomagasin: