Borås budget

Koivisto - Vägvalets nye isbrytare

När Vägvalet i torsdags spräckte den borgerliga alliansens budgetarbete klev partiets frontprofil fram på allvar. Kerstin Koivisto beskriver striden i fullmäktige som både kostsam och stärkande.

I onsdags spräckte Vägvalets Kerstin Koivisto den borgerliga enigheten i Borås fullmäktige. Med oppositionens hjälp fick Vägvalet igenom att antalet lärare i Borås grundskolor ska öka.

Men det var en strid som både stärkte och kostade.

– Det har varit bland det tuffaste jag varit med om i politiken, men jag har ändå känt att det var viktigt, säger Kerstin Koivisto.

Nu får hon bära ett tungt lass i höstens valrörelse. Detta sedan partigrundaren och pingstkyrkans ålderman Björn Wahllöf dragit sig tillbaka, och den andra förgrundsgestalten Anna Grahn sagt att hon vill trappa ner och sluta i fullmäktige.

Kestin Koivisto är en snart 47-årig mellanstadielärare i Borås Kristna Skola från Gånghester med man och tre tonårsbarn. Familjen betyder mycket för henne och är grunden i hennes politik.

– När jag engagerade mig politiskt runt -94 var det tre viktiga saker som var viktiga. Det var vårdnadsbidrag, föräldrautbildning och öppna förskolor. Idag finns allt detta, även om alla förskolor inte är kommunala.

Nu blir det kanske du som får dra det tunga lassdet i valrörelsen till hösten. Är du beredd på det?

– Ibland blir man väldigt trött och det tär på én att vara fritidspolitiker. Samtidigt har jag väldigt svårt att bara sitta hemma och vara irriterad, och då är väl detta en väg att gå, avslutar Kerstin Koivisto.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se