Utställning lär barn och unga om klimat

Alla kan hjälpa till att rädda klimatet - men hur ska man göra? Om detta öppnar nu utställningen Spelet om energin på Tekniska museet i Stockholm. Utställningen riktar sig främst till barn från årskurs fyra till nio och den bygger på energi- och klimatfrågor som ställts till museet av barn i 400 skolklasser. Genom att experimentera och leka får besökarna kunskap om hur stora och små energival i vardagen kan påverka vårt klimat.

Och barnen verkar gilla utställningen. De tre tjejerna Hanna Jakobsson, Nora Tsao och Emelie Brodén, från en fjärdeklass på Norra Ängby skola i Stockholm, var där med sin klass och tittade.

– Det var jättefint och häftigt!

– Det var roligt och häftigt att titta på allt.

– Det var liksom kul att jobba med energin och sånt, och jag lärde mig om bioenergi, och det där med kolutsläpp och så.

Utställningen Spelet om energin på Tekniska Museet är verkligen interaktiv. Här handlar det inte om att gå runt och titta på dammiga föremål i glasmontrar, utan det hela är uppbyggt lite som ett dataspel med olika avdelningar eller rum, där man själv kan påverka resultatet.

Utställningen inleds med en kort film som förklarar vad besökarens uppdrag är - nämligen att minska koldioxidutsläppen, genom olika val som man kan göra i sin egen vardag.

I rummet klimatlabbet får besökarna välja olika alternativ på datorskärmar, för att se om man kan "koldioxidbanta", genom att ändra olika beteenden och vanor. Som att äta mer närproducerat kött, kanske avstå från en resa till Thailand eller cykla istället för att åka buss. Valen sparas i en databas, så man i slutet av utställningen kan se hur de val man gjort påverkat klimatet.

I ett annat av rummen på utställningen får besökarna själva prova på att alstra energi, med hjälp av olika kraftverk. Det handlar om förnyelsebar energi, och olika sätt man kan framställa el genom vågor, sol, vind, vatten och biobränsle. 

Man kan till exempel pumpa vatten till en turbin i ett vattenkraftverk. Energin som alstras blir till el som tänder lamporna på väggen. Man kan också tända lamporna med hjälp av en liten modell av ett vågkraftverk, där man genom att framkalla vågor alstrar rörelseenergi.

Men när barn kommer hit och tycker att det är så roligt att trycka på alla knappar, och veva och pumpa....hur mycket tror utställningens projektledare Lars Paulsson att de stannar upp och verkligen läser informationen och lär sig om sakerna?

– Jag tror faktiskt inte att de stannar upp sådär väldigt mycket , utan de har roligt. Och det finns liksom ingen motsättning där riktigt, mellan att lära sig och att ha roligt. Utan det börjar med att man tycker att någonting är roligt, och sedan utifrån det där roliga så växer intresset, säger Lars Paulsson.

En av Tekniska Museets samarbetspartners i den här utställningen har varit Energimyndigheten. Och Daniel Lundqvist som jobbar där, arbetar bland annat med att öka just barns och ungdomars medvetenhet kring energi och klimatfrågor.

– Dels för att vi har regeringens uppdrag att göra det, men framförallt för att barnen ju kommer att bli de som tar över vårt samhälle. Så de behöver kunna väldigt mycket om energi och klimatfrågor. För att kunna bli initierade samhällsmedborgare med tiden och för att känna att de är en del av en demokrati i världen, som har att hantera de här frågorna, säger Daniel Lundqvist från Energimyndigheten.

Och barnen i fjärdeklassen från Norra Ängby skola i Stockholm verkar ha lärt sig flera saker under sitt besök på utställningen Spelet om energin. Kasper Wikner Hedenström vet till exempel vad han ska ändra på när han kommer hem.

– Jag brukar ha på datorn hela dagarna, men nu ska jag stänga av den, för den slösar elektricitet, säger han.

Och hans klasskompisar håller med om att det är en bra och smart idé.

Ska ni alla göra så?

– Jaaa!

Utställningen invigs lördag 28 november, och kommer sedan visas under cirka tre år.

Reporter: Ingrid Forsberg

Publicerat: 27/11 2009