Västervik

Att älg dödade kvinna överraskar

Uppgifterna i går om att den kvinna från Loftahammar som hittades död en bit från sitt hem hösten 2008 dödades av ett hjortdjur, troligen en älg överraskar Bengt Andersson på jägareförbundet.

Bengt Andersson säger till Sveriges Radio Kalmar att älgar inte hävdar revir och inte är särkilt kända för att vara aggressiva. Och han känner inte heller till ett enda fall i Sverige där en älg orsakat ett dödsfall.

– Nej det har jag aldrig hört, men däremot att någon har kommit till skada nån gång ibland vid särkilda situationer, men även det är väldigt ovanligt, säger Bengt Andersson.

Han menar att det främst är i samband med jakt som älgar kan bli aggressiva, om man tillexemepel skjuter bort den sista kalven för en ko.

Men det förekommer tillbud med älgar även i samband med olyckor eller ute i samhället. Exempelvis när älgar kommit in i villaträdgårdar och blir berusade på äpplen. Och det finns uppgifter om flera älgattacker där människor skadats de senaste åren. Så sent som i oktober i år skadades en kvinna i Göteborgsområdet av en attackerande älg.

Men det här fallet kan vara det första där en älg dödat en människa. Och Bengt Andersson som inte tror att det rör sig om en älg, anser att polisen mycket tidigare borde ha upptäckt att det verkligen var en älg som låg bakom dödsfallet.

–  Om man skulle bli ihjälsparkad eller liknande av en älg, så skulle man ha en förfärlig massa yttre kraftiga skador, mycket kraftigt yttre våld, säger Bengt Andersson.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se