Torsdag 3 december

Basilikagrönsaker, getostrisotto och "En livräddare till gästerna"

En livräddare när man inte vet vad man ska bjuda på. Man har nästan alltid ingredienserna hemma, och folk blir alltid lika överraskade över att varm gurka smakar så gott.
Stefan Karlsson om gurksoppan

Stefan Karlsson vurmar för svenska smaker, men i hans recept till Meny finns också maten från sydeuropa med risotto, basilika och getost:




Vad tycker du om Stefan Karlssons recept?

"Ett stort mathjärta har alltid funnits med"

Det här är Stefan Karlsson:
Arbetar: Fond, på Götaplatsen i Göteborg, och har massa andra uppdrag med mat som gemensam nämnare.
Varför kock: Ville bli bonde men insåg vid 14 års ålder att kock är det jag ska bli och har varit sedan dess. Har vuxit upp i en miljö där sässong, råvara och stort mathjärta alltid har funnits med.
Första matminnet: Löksill, färskpotatis och grädde på uteplatsen i vårt nya hus i Gemla när jag fyllde 5 år. Ett äkta minne och inte ett återberättat sådant.
Inspireras av: Att vistas bland råvara vid fiske, svampplockning, egna täppan. Prata med nära producenter om deras odlingar och produktion och givetvis duktiga kockar och resor.
Finns inte i kylskåpet: Billys Panpizza, margarin, light produkter.

Topp tre vardagsrecept:

1. Kalv i sötsur dillsås.
2. En riktig bra pasta med ragusås eller som vi säger köttfärssås.
3. Köttbullar med klassiska tillbehör och familjens egna kokta lingon.