Resan till Norges styvbarn Hör programmen från Norge en gång till under jul och nyårshelgerna!

Resan till Norges styvbarn sändes första gången i juni 2009. I fyra program tar reportrarna Sofia Klemming Nordenskiöld och Ylva Mårtens med lyssnarna till vårt grannland Norge. Varför en serie från Norge? Jo, vi tror att vi har mycket att lära av norrmännen. I det första programmet besöker Sofia Klemming Nordenskiöld Ås ungdomscenter söder om Oslo, där personalen använder sig av en ny behandlingsmodell för de ungdomar som ingen annan har kunnat hjälpa. Här bor Karoline sedan två månader. Kommer hon att få hjälp den här gången?

BARNHEMSBARNEN I DAG
Fredagen 25.12. kl 11.03 och söndagen den 27.12. 19.03

Karoline är 16 år. Hon dömdes i vintras till villkorlig dom för misshandel av sina lärare och klasskamrater. Karoline har haft kontakt med de sociala myndigheterna sedan hon var sex veckor – trots det har hennes liv helt spårat ur. Hur kan samhället hjälpa ungdomar som fastnat i en ond spiral av kriminalitet, droger och aggressivt beteende?

I ett samarbete mellan Norge och Sverige har forskare nu för första gången tagit reda på vilka metoder som faktiskt fungerar.  Den nya modellen som prövas på Ås bygger på kort tid på institution och att föräldrar, skola och kompisar är med i behandlingen.

Reporter Sofia Klemming Nordenskiöld.

Resan till Norges styvbarn: invandrar- och flyktingbarnen, del 2, sänds söndagen den 3.1. kl 19.00!