Resan till Norges styvbarn Hör programmen från Norge en gång till under jul och nyårshelgerna!

INVANDRAR- OCH FLYKTINGBARNENSöndag 3 januari kl 19.03 Det här är det andra av fyra program där Barnens reportrar Sofia Klemming Nordenskiöld och Ylva Mårtens tar oss med till vårt grannland Norge. Programmen sändes första gången i juni 2009. Varför Norge? Jo, för att vi tror att norrmännen har mycket att lära oss här i Sverige.

- Jag vill bli statsminster i Norge, det skulle vara kul att bli den förste invandrarstatsministern, säger Ramna Hussein. Jag vill bli bättre än mina styvsyskon: en är läkare, en är advokat och en är polis. Obama blev president i USA , så det kan ske!  Ramna går i 7:e klass i Töyen skole i Oslo.

Följ med till stadsdelen Gamleby Öst  i Oslos innerstad! Kvarteren här är de mest invandrartäta i Oslo och har varit det sen de första invandrarna flyttade hit på 1970-talet. 

Här ligger Töyen skole  där 95% av barnen pratar andra språk än norska. Barnens reporter Ylva Mårtens  besökte Gamleby Öst för 13 år sedan, nu är hon tillbaka och besöker den här gången även en koranskola och en flyktingmottagning för ensamkommande flyktingbarn.

Atila Borg och Sara Yagci medverkar också i programmet.

Reporter Ylva Mårtens.

Del 3 i serien resan till Norges styvbarn sänds 8 januari 11.03, och har rubriken Barnhemsbarnen förr.

Litteraturtips:

Institutionsbehandling av ungdomar - Vad säger forskningen? Tore Andreassen, Gothia 2003. Om nutidens barnhem och behandlingshem.

Jack - Et slags liv Trond Hansen, Schibsted 2006. Om Jack, ett fd barnehmsbarn.

Nasjonens barn av Bernt Eide & Ellen Aanesen Conflux Forlag. 2008. Om resande folkets barn som placerade på barnhem.

Kampen om barna, personer av taterslekts erfaringer fra barne-og skolehjem. Av Anne Berit Sandvik. Avhandling i kriminologi vid Oslo universitet, 1999.

Samfunnets stebarn av Kjersti Ericsson, Universitetsforlaget 2009. Om utsatta barn historiskt och internationellt.

De usynliges by & Et annet folk av författaren Britt Karin Larsen