Bangladesh hotas av översvämningar

Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest utsatt av klimatförändringarna och om inte uppvärmningen bromsas kan delar av landet att hamna under havsytan. Landets miljöminister Hasan Mahmud är oroad inför framtiden.

– Bangladesh är offer för klimatförändringarna men landets befolkning är på intet sätt ansvariga för det förändrade klimatet, säger Hasan Mahmud när Ekot träffar honom i hans hemstad Chittagong i sydöstra Bangladesh.

Han menar att världen borde se och lära av hur de utsatta människorna i främst kustområdena gång på gång lyckas återuppbygga sina liv efter ännu en cyklon eller översvämning.

Såsom 45-åriga Katun var med om för bara ett halvår sedan då cyklonen Aila svepte in över hennes by Gabora i den sydvästa delen av landet. När regnet och vinden drog in han hon inte längre än till sin veranda innan vattnet nådde upp till halsen.

Sedan dess tvingas hon och de andra i byn bo i rangliga hus som klänger på lervallen som var byggd för att skydda byn mot flodens vatten.

– Det värsta är att jag tappat livsgnistan, säger Katun. Och flera i byn menar att det inte längre går att leva där då det inte längre går att odla marken är förstörd av saltvattnet.

Om de tvingas ge sig av kommer de att sälla sig till den allt större skaran av klimatflyktingar i Bangladesh som än så länge flyttar till städerna eller där de hittar en plätt att odla.

– De här människorna är inte skyldiga till att de inte längre kan leva sina liv här, säger miljöministern Hasan Mahmud.

Det är rika länder som genom sin livstil och den industriella utvecklingen som är skyldiga och det är också de som måste acceptera att ta emot klimatflytkingar i sina länder.

Margita Boström, Dhaka, Bangladesh
margita.bostrom@sr.se