Huskvarna

Husqvarna betalar för att slippa utdragen process

Ett 70-tal anställda som varslats om uppsägning på Husqvarna AB har nu erbjudits pengar efter anklagelserna om att turordningsreglerna i LAS inte följts..

Företaget och fackklubben IF Metall har gjort en uppgörelse som betyder ett antal månadslöner till de anställda

– Det handlar om skadestånd för att man har frångått LAS, man har sagt upp folk som varit anställda mycket längre än vad som framgår av listan, säger Åsa Liborn som är huvudskyddsombud på Metallklubben på Husqvarna AB.

Efter de stora varslen om uppsägning på Husqvarna AB erbjuder nu företaget en del av de anställda kompensation. Totalt är över 500 uppsagda i en rad varsel och i den senaste omgången hävdade facket att företaget brutit mot turordningsreglerna.

Nu går alltså företaget med på att betala ut ersättning. Hur mycket vill inte Husqvarna AB berätta, men det handlar om ett antal månadslöner.

Men att företaget därmed erkänner att dom gjort fel, håller inte personalchefen Kaj Wadensten med om. Uppgörelsden handlar bara om att slippa en rättsprocess.

– Vad har vi framför oss om vi inte går med på en uppgörelse, då har vi en process som kan gå ända till arbetsdomstolen, säger Kaj Wadensten. Då är det bättre att vi inte låter det gå till en sådan process.