Jönköping

Chef på vårdcentral tvingas bort

Chefen för vårdcentralen på Rosenlund i Jönköping, Mats Siljehult, har tvingats avgå med omedelbar verkan. Anledningen är att han suttit på dubbla stolar inför det kommande vårdvalet.

Samtidigt som han gjort en ansökan för sin landstingsdrivna vårdcentral på Rosenlund, så har han jobbat på att öppna en privat vårdcentral.

– Det måste finns förtroende från mig och från personalen för honom och det finns inte, säger Hans Gränefelt som är primärvårdschef och Mats Siljehults chef.

I mitten på november så gick ansökningstiden ut för att vara med i vårdvalet. 31 landstingsdrivna vårdcentraler hade då anmält sitt intresse - en av dem Rosenlunds vårdcentral där Mats Siljehult var verksamhetschef.

Dessutom hade 25 privata vårdcentraler anmält sig - och ett av företagen bakom är Vetterhälsan som ägs av Mats Siljehult och tre andra. När det uppdagades att han stod bakom som ägare blev det starka reaktioner bland personalen på Rosenlunds vårdcentral - och socialdemokratiska landstingsrådet Anci Magnusson är kritisk.

– En del bitar i det här är oetiska, hade jag varit i hans situation så hade jag sagt upp mig eller bett om att bli förflyttad för att ingen ska misstänka att jag skulle kunna använda information från landstinget för att mitt företag ska bli bättre, säger Anci Magnusson.

Men Mats Siljehult tycker inte att det är konstigt att jobba kvar på ett jobb medan man har ett annat på gång.

– Det är nödvändigt om du har ett arbete att en mycket kort period sitta på två stolar när man väljer ny inriktning, säger Mats Siljehult

Mats Siljehult avgick från sitt jobb i lördags.

Reporter Mattias Sundler, Jessica Sonelius