blekinge

Ny metod kan lösa brott

Fler brott kan komma att klaras upp med hjälp av en ny DNA-metod som tagits fram i Linköping.

Tidigare har det varit svårt att avgöra om en benbit i skogen kommit från ett djur eller en människa. Men den nya metoden kan ge svar på frågan.

– Man vill veta om en benbit, en blodfläck eller ett organ kommer från en människa eller ett djur, säger forskaren Andreas Tillmar på Rättsmedicinalverket.

Djur eller människa
Varje år får Rättsmedicinalverket in ett antal fynd där det är oklart om materialet kommer från en människa eller ett djur. Det kan handla om benbitar som hittats i skogen eller om organ i någons frys.

Den tidigare DNA-metoden har inte gett något resultat om fyndet kommit från ett djur eller om fyndet varit av för dålig kvalitet.

Med hjälp av den nya DNA-metoden får man svar på det och till och med om vilken art djuret tillhör.

Kan lösa jaktbrott
Det här kan lösa fler fall, bland annat jaktbrott, tror Andreas Tillmar.

– Man kan ge svar på frågor som man tidigare inte kunnat ge svar på. Till exempel om man hittar en benbit ute i skogen och man vill veta om det är en människa eller kommer från en gris eller älg.

– Man skulle även kunna svara på frågor om jaktbrott, om det är en älg man har skjutit eller en ren eller varg om man har prov från brottsplats eller en frys, säger Andreas Tillmar.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se