Fildelning

Bakslag för Hollywoodbolagen

Nu har Stockholms tingsrätt bestämt att internetleverantören Portlane inte behöver stänga ner sin kund Openbittorrent, trots att de har en tracker som gör det möjligt att fildela upphovsrättsskyddade filmer enligt domstolen.

– Vad domstolen säger är att om man skulle gå på filmbolagens linje innebär det ett alltför långt gående ansvar för en internetoperatör, säger Portlanes advokat Jonas Forselius.

Nyligen beslutade Stockholms tingsrätt att tvinga operatören Black Internet att stänga av uppkopplingen till sajten The Pirate Bay. Händelsen blev mycket uppmärksammad, bara några timmar senare var sajten uppe igen via andra operatörer. I det fallet har Black Internet överklagat till hovrätten.

Och nu vill Hollywoodbolagen få operatören Portlane i Stockholm att stänga av kunden Openbittorrent, som i sin tur driver en tracker som enligt filmbolagen gör det möjligt att fildela upphovsrättskyddade filmer och musik via bland annat The Pirate Bay.

Men i går beslutade tingsrätten att Portlane inte behöver stänga av sin kund Openbittorrent, trots att man kom fram till att trackern hjälper till att sprida upphovsrättskyddat material.

Det upprör Hollywoodbolagens jurist Monique Wadsted som tycker att det finns stöd i lagen för att stänga trackern:

– Det ligger ju i farans riktning att vi kommer att överklaga förstås. Det som inte domstolen har berört är kopplingen mellan trackern och The Pirate Bay. Att alla torrentfiler på The Pirate Bay har trackern som en förvald tracker. Den dagen vi kontrollerade fanns det 550 000 verk som fildelades via trackern, säger Monique Wadsted.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se