Australien:

Parlamentet stoppar klimatplanen

I Australien besegrades regeringens klimatplan i dag i parlamentet, detta bara veckan innan den skulle tillkännages vid klimatmötet i Köpenhamn.

Australiens regering reagerade med ilska efter omröstningen.

Vice premiärminister Julia Gilard sa att klimatförändringsextremisterna och förnekarna i och med dagens omröstning hindrat nationen från att göra något åt klimatförändringen.

Men den nye oppositionsledaren Tony Abbott i Liberala partiet var nöjd efter att senaten röstat nej till klimatplanen. Planen gick ut på att sälja utsläppsrättigheter för att få ner växthusgaserna som industrierna i Australien pumpar ut.

Abbott säger att Australien inte bör införa ett sådant system innan fler stora länder i världen gör det. Han sa att planen skulle innebära en gigantisk ny skatt.

Det har varit dramatik kring klimatplanen senaste veckan, efter att oppositionen först sagt ja till planen, men sedan haft en intern revolt och bytt ut sin partiledare. Den nye oppositionsledaren Abbott utpekas som "klimatskeptiker", alltså som inte övertygad om behovet av radikala åtgärder mot växthusgaserna.

Premiärminister Kevin Rudd hade hoppats att kunna ha med sig planen till Köpenhamn så att Australien skulle framstå som en världsledare på området. Men förslaget stoppades alltså i dag av senaten, där Kevin Rudds Labour-parti inte har en majoritet.

Vice premiärminister Julia Gilard, som försökt driva igenom klimatplanen, påpekade att Australien är ett av de länder i världen som är mest hotat av klimatförändringar. 

Vi vet att det här är en av de hetaste och torraste kontinenterna på jorden. Vi kommer att drabbas särskilt hårt och tidigt av klimatförändringarna, säger Julia Gilard.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se