PIA-projektet

Mer mångfald hos polisen

För att locka fler människor med icke-nordisk bakgrund att bli poliser, har polismyndigheten i Västra Götaland nu startat ett projekt, som kallas PIA-projektet.

25 personer som representerar 19 olika nationaliteter ska under 13 månader få jobba hos polisen, för att få bättre inblick i vad polisyrket innebär och för att lockas att gå utbildningen efter projektets slut.

– Vår förhoppning är att de får en bra start för att så småningom söka in på polisutbildningen och om ett antal år bli poliser, säger Jan Hellnevi, projektledare hos polisen, säger Jan Hellnevi som leder projektet.

Varför riktas projektet mot människor med icke-nordisk bakgrund?

– Projektet är ju ett mångfald- och jämställdhetsprojekt. Vi har alldeles för få med den bakgrunden och vi tror att vår organisation mår bra av att bättre spegla samhället som det ser ut än vad vi kanske gör idag, säger Jan Hellnevi.

PIA-projektet eller Polisen Integrerar Aktivt som det heter, är finansierat av EU och svenska justitiedepartementet.

Det är människor från hela Västra Götaland som rekryterats via Arbetsförmedlingen och ett av kriterierna har varit att de sökande till projektet ska ha icke-nordisk bakgrund.

En av de personerna som sökte till projektet och kom med är 25-åriga Mira Aldaghma från Skövde - hon tycker att det här är ett steg i rätt riktning för polisen, som måste spegla samhället som det ser ut.

– Ju mer människor med olika erfarenheter, desto bättre. Vi kan lära oss mycket av varandra. Man behöver ha sin egen representant hos polisen, både etniskt och erfarenhetsmässigt, säger Mira Aldaghma.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut de här 13 månaderna?

– Jag kommer få vara i receptionen till en början, sen kan det bli lite i passkontrollen, vapenhanteringen och arresten.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se