Nedlagt Saab kan slå hårt mot Trollhättan

I Trollhättan är arbetslösheten redan i dag större än på de flesta håll, och den arbetslöse verkstadsarbetaren Ulf Norberg är övertygad om att han kommer få ännu svårare att få nytt jobb om Saab läggs ner.

Osäkerheten är stor om vad som ska hända efter gårdagens besked från General Motors, att biltillverkaren Saab har max en månad på sig att hitta en ny ägare. Annars läggs Saab ner.

– För varje jobb som är ute på Saab så är det kanske fyra eller fem jobb till som är direkt avhängiga på det företaget om man räknar in alla underleverantörer och småföretag runt omkring som har åkt och gjort jobb på Saab. Går Saab omkull så är det ett lika hårt slag som för Degerfors och Avesta. Det kommer att kännas ordentligt, säger Ulf Norberg.

Inne på Arbetsförmedlingen i centrala Trollhättan letar Ulf Norberg förgäves efter nya jobb att söka.

Enligt chefen för arbetsmarknadsområde Trollhättan, Eva Lindh-Pernheim, så förbereder sig nu Arbetsförmedlingen för att det snart kan komma ett beslut om att lägga ner kommunens största arbetsplats.

– Det handlar bland annat om att se till att det finns pengar för olika program och åtgärder till de arbetssökande om det skulle hända. Det har vi försäkrat oss om att vi skulle kunna ställa upp med. Sedan vet inte jag om vi måste vända oss till regeringen eller departementet och begära mer pengar. Det får vi se. Det behövs också personal som kan jobba med det här, sådana frågor kan vi fundera över och planera för, säger Eva Lindh-Pernheim.

Nästan 3 500 personer jobbar på nedläggningshotade Saab, och av dem är det ungefär hälften som bor i Trollhättans kommun.

En kommun som redan har en arbetslöshet på 11 procent, nästan tre procentenheter högre än riksgenomsnittet.

Om Saab skulle läggas ner kommer det bli mycket svårt att få fram nya jobb till alla uppsagda på Saab. Enligt Arbetsförmedlingschefen gäller det framför allt de typiska industrijobben.

– Ska man få ett jobb inom den här sektorn så är det mycket via personliga kontakter, säger Eva Lindh Pernheim.

Hon tror att en uppsagd industriarbetare i Trollhättan får räkna med att antingen flytta eller vidareutbilda sig.

Arbetslösa Maria Zakariasson funderar på båda de möjligheterna efter att hon i våras sades upp från Saab efter 20 år på fabriken.

– Jag hade kunnat ta den chansen och omskola mig redan nu men jag vet inte vad jag skulle bli så det är jättesvårt. Sedan är jag heller inte riktigt motiverad till att sätta mig i skolbänken heller. Det är en nackdel för min del, säger Maria Zakariasson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se