Bortrövade pojken debatteras

Riksdagskvinnan Carina Ohlsson (S) kommer att ta upp hur det går till när tingsrätten beslutar om umgängesrätt mellan barn och föräldrar i vårdnadstvister. Bakgrunden är tingsrättens beslut att låta en pappa umgås ensam med sin son, trots att han en gång försökt att röva bort barnet och nästa gång också lyckades.

Skaraborgs tingsrätt lät pappan till nu bortrövade Taymaz umgås ensam med sonen, trots varningar om att pappan planerade att föra bort honom till Iran. Detta på grund av att Töreboda kommun inte hade råd med någon kontaktperson. 

Riksdagskvinnan reagerar
Riksdagskvinnan Carina Ohlsson (S), som är ordförande för Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, är mycket förvånad över uppgifterna och reagerar starkt på att klartecken gavs för umgänge utan att en kontaktperson kunde vara med vid pappa-son-träffarna.

Hon kommer nu att följa upp det som inträffat, säger hon.

– Jag kan helt enkelt inte förstå att man kan ta hänsyn till en kommuns omständigheter om man har god eller dålig ekonomi. Det måste vara helt fel!

Tänker debattera saken
Carina Ohlsson har begärt att få prata med regeringen om samhällets bristande insatser för våldsdrabbade kvinnor och barn. Och efter Radio Skaraborgs rapportering kommer hon nu att lägga särskild vikt vid hur det går till när tingsrätterna förordnar, eller inte förordnar om kontaktpersoner.

– Jag kommer naturligtvis att ta till mig de här kunskaperna och de här fallen som jag har fått berättade för mig och ta med dem i debatten som kommer att vara framöver.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se