”Tortyrliknande misshandel”

Åklagaren Anna Vallin kräver att den 38-årige man som misstänks för tortyrlikande misshandel av sin fyraårige styvson, ska dömas till fängelse. Enligt åklagren bör han dömas till fängelse i minst fyra år.

– Pojken har utsatts för tortyrliknande behandling, sa kammaråklagare Anna Vallin när rättegången avslutades på onsdagen.

38-åringen erkänner att han misshandlat både pojken och hans mamma, men inte i den omfattning som åklagaren hävdar. Han förnekar en del av misshandeln och den förnedring han utsatt de båda för.

Mannen och kvinnan träffades 2008. De bodde först i Värmland, men flyttade sedan till Sundsvall, därefter till en ort i Skellefteå kommun, och i höstas till Luleå.

Mannens beteende avslöjades efter det att pojkens mormor i Värmland kontaktat sociala myndigheter och berättat att pojken hade konstiga märken på bröstet och underlivet.

Pojken hade sagt att 38-åringen sprejat något på honom, berättade mormodern när hon vittnade under rättegången.

Kommunen tog kontakt med socialförvaltningen i Luleå, som efter ett hembesök polisanmälde mannen. Han greps omedelbart, och har sedan dess suttit häktad.

38-åringen ska genomgå en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning innan tingsrätten senare bestämmer vilket straff han ska få.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se