Norberg

Kommunalråd satsar på landstingspolitik

Uppdaterad 12:30
Kenneth Östberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg, är ett av Socialdemokraternas nya toppnamn till landstingsvalet. Han går direkt in som nummer två på valberedningens förslag till lista för den västra valkretsen.

– Jag tror att jag också har en hel del att bidra med när det gäller landstingspolitiken. Enkelt kan man säga att i mitt uppdrag här i Norberg så har jag egentligen sett två huvudfrågor som är viktiga för dem som bor här. Dels är det naturligtvis kommunens utveckling och våra verksamheter, men parat med det är det sjukvårdens utveckling, alltså tillgång till sjukvård och så vidare, säger Kenneth Östberg.

– För mig handlar det om att sjukvården är kanske, parallellt med andra kommunala frågor, en av de viktigaste frågorna för medborgarna här. Vi behöver ha bra politiker där och jag tror att jag vara med och bidra också i landstingspolitiken på ett bra sätt.

Socialdemokraten och infödde Norbergsbon Kenneth Östberg var förra valet med och tog tillbaka makten i Norberg från Vänsterpartiet. Östberg lämnade då jobbet som facklig ombudsman på för att bli kommunalråd på heltid. Efter bara en mandatperiod blir han nu ett av Socialdemokraternas starka kort när partiet ska försöka återta makten i landstinget.

Kanske kan han hjälpa partiet att stärka positionerna i framförallt norra länsdelen. Men han kommer inte att lämna den lokala politiken helt.

– Jag kommer ju att fortsätta att engagera mig även i politiken i Norberg. Sedan blir det kanske inte på heltid om jag skulle bli landstingsråd. Men jag kommer att engagera mig fortsättningsvis i politiken i Norberg, säger Kenneth Östberg.

På lördag spikar den socialdemokratiska distriktskongressen sina kandidater till landsting och riksdag inför valet 2010.

Enligt valberedningens förslag är Kennet Östberg från Norberg nummer två på den västra valkretsens lista, efter Rigmor Åkesson från Kungsör.

Vem som tar över den ledande rollen för Socialdemokraterna i Norberg om Kenneth Östberg blir landstingspolitiker, är inte klart, enligt Kenneth Östberg själv.

Den socialdemokratiska listan för den östra valkretsen toppas av Denise Norström och Tommy Levinsson, båda Västerås.

Glenn Andersson från Sala, som nu är ett av Socialdemokraternas oppositionsråd i landstinget, har i valberedningens förslag halkat ned till fjörde plats på listan till landstingets östra valkrets.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se