sigtuna

Pojke tvingades klä av sig naken i tullen

Uppdaterad 12:08 4 december 2009
En 16-årig pojke från Spanien tvingades i september klä av sig naken vid en tullkontroll på Arlanda flygplats. Pojkens föräldrar och spanska ambassaden riktar skarp kritik mot tullpersonalen och en internutredning har inletts.

Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets brottsbekämpningsstab, berättar hur en ytlig kroppsbesiktning går till.

– Man kanske känner någonting vid en kroppsvisitation och då innebär det att vi får be resenären att ta av sig alla kläder, men vi får inte vidröra den nakna kroppen eller liknande, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets brottsbekämpningsstab, om hur en ytlig kroppsbesiktning går till.

Det var sent en söndagskväll i slutet av september som flighten SK1812 från Barcelona landade på Arlanda flygplats. Ombord fanns bland annat den 16-årige pojken på väg till Stockholm. Han ingick i en studentutbytesgrupp med barn och ungdomar ledd av tre vuxna.

Framme på Arlanda blev 16-åringen förd åt sidan och tvingades, utan att någon vuxen från gruppen närvarade, klä av sig naken inför tullpersonalen. På vilka grunder den här åtgärden vidtogs är för närvarande inte känt.

Att tullen gör sådana här kontroller av barn och ungdomar är mycket ovanligt. När någon synas i bara mässingen är det efter principen att kvinnor undersöker kvinnor och män undersöker män och det är allt minst två tullanställda närvarande.

– På den som är under 15 år, så får den ytliga kroppsbesiktningen endast utföras om det finns särskilda skäl. Det finns inget som säger att det ska var med en tredje part i den här typen av kontrollverksamhet, berättar Jonas Karlsson på Tullverket.

Man kan inte reflektera över att det kan vara skrämmande för ett barn att klä av sig naken för en främmande människa?

– Ja, det är nog skrämmande både för barn och vuxna. Vi är väl medvetna om att det är en känslig situation att behöva klä av sig inför främmande människor.

Händelsen i tullkontrollen fick pojkens föräldrar att ta kontakt med Spanska ambassaden och tillsammans riktar de kritik adresserad direkt till Tullverkets generaldirektör. Det handlar dels om avklädningsproceduren, dels om att tullpersonalen uppmanade pojken att skriva under dokument som han inte förstod. Tullverket har nu inlett en utredning.

– Jag kan inte säga någonting om ett pågående ärende som våra jurister på vår rättsavdelning jobbar med, säger Jonas Karlsson på Tullverkets brottsbekämpningsstab.

Vad utreder man?

– Om det händer någontings sådant där ska man alltid utreda grunden till att man gått så långt i en kontroll som till kroppsbesiktning, i synnerhet av ett minderårigt barn.

Detta dokument är rättat:
Radio Stockholm uppgav ursprungligen att pojken var 12 år, men Tullverket har senare uppgett att han var 16 år vid händelsen. Tullverkets internutredning i ärendet fortsätter, men varför tullpersonalen valde att undersöka pojken och om man gjorde något fynd vill Tullverket inte kommentera, rapporterar Sveriges Radio Uppland.


August Bergkvist, SR Uppland
august.bergkvist@sr.se