Många 19-åringar pluggar vidare

Det är fler 19-åringar som går direkt från gymnasium till högskolan, och en anledning är arbetslösheten. Det visar en undersökning från Högskoleverket.

– Jag kommer att studera på en gång efter, för jag känner att jobba är ingenting som jag vill göra på en gång och jag vill inte ta ett sabbatsår heller. Jag vill komma in i högskolan på en gång, säger Nishat Siddique, en av de tusentals gymnasieelever som är på Saco studentmässan i Stockholm.

Ett drygt hundratal utställare som representerar olika högskolor, folkhögskolor och företag slåss om ungdomarnas uppmärksamhet med gratisprylar, godis och ballonger.

Enligt Högskoleverkets analys, som undersökt sambandet mellan lågkonjunktur och studier, är 19-åringarna den överlägset största åldersgruppen bland de som läser på högskolan för första gången.

Av de 69 700 svenska nybörjarna läsåret 2008/09, kom drygt 24 procent direkt från gymnasiet, och de flesta P3 Nyheter pratar med på mässan verkar väldigt målmedvetna.

– Jag tror att det är lättare att komma igång direkt efter. Jag har en del kompisar nu som går helt arbetslösa och säger att "jag skulle ha börjat plugga istället", säger Robin Svensson.

– Jag vill studera så fort som möjligt så att jag sen kan få arbete. Jag vill ha en grundutbildning så att jag kan få en chans över huvud taget, säger Malin Kylegård.

– Just nu försöker jag hitta jobb och det är ganska svårt, säger Johanna.

Trycket på högskolorna blir allt högre och nya uppgifter visar att antalet studenter hösten 2009 har ökat med 20 procent jämfört med förra höstterminen.

För första gången på flera år står svenska studenter, och inte de utländska studenterna, för den största ökningen.

Utställare från Blekinge Tekniska Högskola märker skillnad när han träffar årets sistaårselever.

– Dels har det med konjunkturläger i Sverige att göra. Det är smart att plugga när det är lågkonjunktur. Då kommer man ut när konjunkturen har vänt och man har en fräsch, modern och attraktiv utbildning.

Och Anna Lena Stenljung, studievägledare på Högskolan i Halmstad, märker att fler ungdomar gärna skippar sabbatsåret och går direkt på studierna.

– Det verkar som att de har tänkt läsa nästa år och inte vänta ett år, de jag pratar med. Annars kan de gärna säga att de ska ut och resa.

Linnéa Edin
linnea.edin@sr.se