Klimatmötet

Tuffare för demonstranter i Danmark

Uppdaterad 15:04

Inför klimatmötet i Köpenhamn, som startar på måndag, börjar en ny lag gälla i Danmark som ger danska polisen mycket större befogenheter att gripa in mot demonstranter än tidigare. Men lagen har fått kritik för att inkräkta på demokratin.

– Jag tror inte den här lagen har den effekt som man kanske hade önskat i ett demokratiskt samhälle där alla ska få visa sin åsikt, säger Klara Ellström som är engagerad i flera olika miljöorganisationer.

Både hon och Ulrika Tegnér, som är vice ordförande i Lunds studenters miljöförening Hållbart universitet tror snarare att det finns risk att den skrämmer bort många fredliga demonstranter.

– Jag tycker den ger budskapet att "stanna ni hemma och se på TV vad som händer så sköter politikerna och polisen demokratin" och jag tycker det är en väldigt tråkig bild, säger Ulrika Tegnér.

Tiotusentals demonstranter förväntas komma till Köpenhamn under klimatmötet. Radikala vänstergrupper har sagt att de ska sätta eld på stan och det är av rädsla för att mötet ska drunkna i oroligheter som Danmark skärpt lagarna mot demonstranter. Men Klara och Ulrika tror inte att de nya lagarna skrämmer dem som ändå tänkt använda våld.

– De grova brott som begås i kravaller finns det redan hårda straff och lagar som täcker i Danmark, säger Ulrika Tegnér.

Däremot tror de att lagen kan avskräcka många att delta i fredliga civil olydnadsaktioner, alltså när demonstranter öppet bryter mot lagen men utan att använda våld. Polisen får nämligen rätt att anhålla demonstranter i tolv timmar utan misstanke om brott och personer som försöker hindra polisens arbete, till exempel genom att blockera en väg eller gå i armkrok, kan få 40 dagars fängelse i stället för som tidigare, böter.

– Just det här att poliserna inte behöver rättfärdiga sina handlingar på samma sätt tror jag oroar många, säger Klara Ellström.

Flemming Steen Munch som är informationschef på Köpenhamnspolisen vill inte svara på kritiken om att de hårdare lagarna skulle hindra folks demokratiska rättighet att demonstrera och säger att bara folk gör som polisen säger så är det inga problem.

Danska polisen har ju fått kritik tidigare för att använda övervåld och för att göra massgripanden, finns det inte risk att det händer igen?

– När polisen har bett de fredliga demonstranterna att försvinna från stället och de inte har gjort det, då är de inte längre fredliga demonstranter, säger Flemming Steen Munch.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se