Malmö

Förskola på hjul kortar kö i Malmö

På fredagen invigdes Malmös första bussförskola vid Klara förskola i Södra innerstaden i Malmö. Med hjälp av bussen vill man korta dagiskön, samtidigt som innerstadsbarnen lättare kan komma ut i naturen.

– Den här bussen är mycket bättre än den gamla för där fick bara fem barn plats. Här får alla barn plats, säger femårige Sakarias Bäckström, som var med på premiärturen.

Den specialbygga bussen har plats för 18 barn, och är utrustad med bland annat ett litet kök, skötbord, och en läshörna. Tanken är att man har ett roterande schema där några av barnen alltid ska vara ute på utflykter där man använder den parkerade bussen som bas, medan de andra är kvar på förskolan. På så vis kan man skriva in fler barn på förskolan, och därmed öka antalet platser utan att behöva bygga nya lokaler. Men bussen tros också ha pedagogiska fördelar.

– Hade vi inte haft den pedagogiska vinsten hade vi aldrig gått med på det. Med den här bussen kan våra innerstadsbarn lätt komma utanför staden. Det här är enkelt sätt för dem att få del av allt naturen har att erbjuda och det är väldigt uppskattat av föräldrarna, säger Ingegerd Ekström, barn- och ungdomschef i Södra innerstaden.

Ytterligare fyra eller fem förskolor i Malmö kommer få bussar de närmaste månaderna För tycket på förskoleplatser i Malmö är stort trots att det de senaste åren skapat cirka 800 nya platser varje år. Höga födelsetal och kraftig inflyttning är en del av förklaringen.

Klara förskolans buss ska idag åka till Torup men om fyraårige Andreas Dannerhill och femårige Sakarias Bäckström fått bestämma så hade destinationen varit en annan.

– Jag vill åka till Liseberg, säger Sakarias.

– Jag vill åka till en lekplats, säger Andreas.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se